Ефект "отражение във водна повърхност" с фотошоп 2

Продължаваме със Стъпка 8. Дублираме слоя с линиите, като го записваме като нов документ.
Целта е по-късно този слой да се вмъкне и да се използва за ефекта на вълни в изображението. При избран слой с линии отидете с десен бутон на мишката на Duplicate Layer. Следвайте примера от снимката.


Натиснете ОК и документа се отваря на екрана.
Преди да го затворите му задайте Save As. Задайте му име "water-ripples". Разширението на името на файла трябва да е с PSD file.

Или просто го затворете, програмата ви изкарва този диалогово прозорец. Изберете Yes.

Стъпка 9:
Изтриване на слоя с линии.
Изтеглете този слой до иконата с форма на кошче, намираща се долу в дясно на лентата за слой.

Стъпка 10: Обединяване на двата слоя в нов слой.
Използвайте клавишната комбинация Shift + Ctrl + Alt + E (Win) / Shift + Ctrl + Вариант + E (Mac). Трябва да получите това:


Стъпка 11: Използване на "Displace" Filter за създаване на Water Ripples вълни.
Избран е слоя с обединените изображения. Избираме Filter < Distort < Displace. Отваря се диалоговоия прозорец. Попълнете данните, както с апоказани долу.
Кликнете върху OK в горния десен ъгъл на диалоговия прозорец и Photoshop ще ви попита кой е файла, който искате да използвате. Изберете файла, който току що сте запазили, което запзихме под име на компютъра си като "water-ripples.PSD", след което натиснете Open. Photoshop прилага на картата изместване на цялото изображение, като създава нашите водни вълни:
Стъпка 12. Скриване на вълни на върха с Layer Mask
Имаме един проблем в момента. Ние сме добавили вълни на цялото изображение, а искаме да имаме вълни само в долната половина. Ние можем да оправим нещата лесно с помощта на маската. Първо изберете Ctrl-клик (Win) / Command-клик (Mac) директно върху малката картинка за "Layer 1" от палитрата Layers да направите селекция върху слоя, както е показано в изображението по-долу:
Ще видите избор се появяват около долната половина на изображението в документа. Сега, със слетия слой все още избран, щракнете върху иконата на Layer Mask в долната част на слоя:

Photoshop добавя маска на слятия слой, тъй като сме направили избор около долната половина на нашия документ, само долната половина на слетия слой остава видим. В горната половина става скрито от погледа, премахват се нежеланите водни вълни от тази част от картинката:
Стъпка 13: Прилагане на "Gaussian Blur" филтъра към Layer Mask
Преди да добавите нашия завършек с оцветяване на водата, нека смекчим ръба на маската малко, така че не е толкова суров разделителна линия между образа на върха и водата по-долу. Ние ще използваме Gaussian Blur филтър за това, и тъй като искаме да го приложим върху маската, ще трябва първо да изберете маската. Ние можем да направим това, като кликнете върху слоя маска в палитрата на слоевете:

Маската е избран от бялото поле. Прилагаме Gaussian Blur филтър за маската. Избираме от менюто Filter > Blur > Gaussian Blur. Когато се появи диалогов прозорец, просто натиснете ОК, за да приложите същата стойност Radius, която използвахме по-рано.


Стъпка 14: Оцветете водата с Hue / Saturation слой за приспособяване
Нека да завършим работата си, като добавим малко синьо. Ще използваме Hue / Saturation слой корекция за това. Искаме слой корекция да засяга само долната половина на изображението, в които са вълните на водата. Задръжте Alt (Win) / Option (за Mac), и щракнете върху иконата New Adjustment Layer в долната част на палитрата Layers, След това изберете Hue / Saturation от списъка на корекция слоя:
Като държите натиснат "Alt / Option", това показва на Photoshop да изведе на нов слой диалоговия прозорец преди да се прибави корекционния слой. Изберете Use Previous Layer да създадете клипинг маска ( Create Clipping Mask) вариант, като кликнете вътре в квадратчето в ляво от него:

Тази опция указва на Photoshop, че искаме слой корекция да засегне само слой непосредствено под него в палитрата Layers, и тъй като слоя под него е слоя с нашите водни вълни, само на вода вълни ще се оцвети, ние искаме точно това . Натиснете OK за да излезете от диалоговия прозорец.
Това ще доведе до отварянето на Hue / Saturation диалогов прозорец. Изберете опцията Colorize в долния десен ъгъл. След това изберете желания от вас цвят за вода, с плъзгане на плъзгача Hue на върха. Избираме стойност от около 218, което мисля, че е добър цвят за нашата вода:
Ок. Имаме оцветяване, но виждате, че цвета е малко повече наситен отколкото искаме да бъде.


Стъпка 15: Намалете прозрачността на Hue / Saturation слой
За да се намали интензивността на цвета на водата, всичко, което трябва да направите е да отидете до опцията Opacity в горния десен ъгъл на палитрата Layers и да дадете малка стойност непрозрачност. Аз ще мина по-ниски по целия път до около 25%, което придава много по-реалистичен изглед на цвета на водата:
Записваме работата си и сме готови. Успех!
източник на материала: Фотошоп Есентиал
превод: leonnybg