Функцията COUNTIF - Excel, Count Text Occurrences, Count Logical Values, Count Blank/Nonblank Cells

В тази тема ще  и разширим знанията си за фунцкията COUNTIF работейки над няколко примера.
Count Text Occurrences/Преброяване на текствои явления
Този пример ви учи как да преброите броя на появяванията на даден текст в определена област.
1. Например, за да преброите броя клетки, които съдържат текста star.
Въведете данните от клетка А1 го А7 и в клетка А9 въведете функцията с един критерии:
=COUNTIF(A1:A7,"star")
2. Например, за да преброите броя на клетките, които съдържат точно текста star + още 1 знак. Въпросният знак (?) подаден в аргументите на функцията дава възможност да се направи търсене в диапазона на всички стойности, които съдържат star + един знак. (примерно текстове и стойности от този тип, биха влезнали в резултата на тази функция като stars, starP, star1,...)
В клетка А9 въведете функцията с един критерии: =COUNTIF(A1:A7,"star?")
3. Например, за да преброите броя на клетките, които съдържат точно текста star + серия от нули или повече символи се използва символа звездичка (*), която съответства на поредица от нули или повече знаци. В клетка А9 въведете функцията с един критерии: =COUNTIF(A1:A7,"star*")
4. Например, за да преброите броя на клетките, които съдържат текста star по какъвто и да  начин в поредицата от символи вторият аргумент на функцията ще бъде следният "*star*".
В клетка А9 въведете функцията с един критерии: =COUNTIF(A1:A7,"*star*")
5. Например, за да преброите броя клетки, които съдържат какъвто и да е текст 5, в клетка А9 въведете функцията с един критерии: =COUNTIF(A1:A7,"*")

Count Logical Values/ Броене на логически стойности
Научете как да преброите броя клетки, които съдържат логически стойности (TRUE и FALSE) в Excel.
1. Например, за да преброите броя клетки, които съдържат TRUE. Въведете данните от клетка А1 до А7 и в клетка А9 въведете функцията с един критерии: =COUNTIF(A1:A7,TRUE)
2. Например, за да преброите броя клетки, които съдържат FALSE. B клетка А9 въведете функцията с един критерии: =COUNTIF(A1:A7,FALSE)
3. Например, за да преброите броя клетки, които съдържат TRUE и FALSE. B клетка А9 въведете функцията с един критерии: =COUNTIF(A1:A7,TRUE)+COUNTIF(A1:A7,FALSE)

Count Blank/Nonblank Cells / Броeне на празните / не-празни клетки
  Този пример ви показва как да броите броя празни и не-празни клетки в Excel.

1. Функцията COUNTBLANK отчита броя на празните клетки.
2. Функцията COUNTA преброява броя на клетките съдържащи стойност. COUNTA означава да броим всичко. В случая само една клетка е празна и няма да бъде преброена.