Функции-Count§Sum, MS Excel

Най-използваните функции в Excel са функциите Count и Sum. Можете да броите и сумирате въз основа на един критерий или няколко критерия.
Функцията Броя/COUNT
За да преброите броя клетки, които съдържат числа, използвайте функцията COUNT. Въведете данните гледайки снимката отдолу от клетка А1 до А5. Кликнете в клетка А7 и въведете функцията, която виждате: =COUNT(A1:A5)
Функцията Countif
За да броите клетки въз основа на един критерии (например брой числата по-големи от 9),използвайте функцията COUNTIF. Въведете данните гледайки снимката отдолу  в клетки от  А1 до А5.  Кликнете в клетка А7 и въведете функцията, която виждате: =COUNTIF(A1:A5,">9")
Функцията COUNTIFS
За да преброите клетките въз основа на няколко критерия (например зелено и по-високо от 9), използвайте следната функция COUNTIFS. Въведете данните гледайки снимката отдолу в клетките от А1 до А5 и от В1 до В5. Кликнете в клетка В7 и въведете функцията, която виждате: =COUNTIFS(A1:A5,"green",B1:B5,">9")
Функцията SUM/Сумиране
За да сумирате данни от област от клетки, използвайте функцията SUM. Въведете данните гледайки снимката отдолу A1 до А5. Кликнете в клетка А7 и въведете функцията, която виждате: =SUM(A1:A5)
Функцията SUMIF
За да сумирате клетки въз основа на един критерий (например по-голямо от 9), използвайте следната функция SUMIF (c два аргумента). Въведете данните гледайки снимката отдолу в клетките  от В1 до В5. Кликнете в клетка В7 и въведете функцията, която виждате: =SUMIF(B1:B5,">9")
За да сумирате клетки въз основа на един критерий (например зелен), използвайте следната SUMIF функция (c три аргумента). Въведете данните гледайки снимката отдолу в клетките от А1 до А5 и от В1 до В5. Кликнете в клетка В7 и въведете функцията, която виждате: =SUMIF(A1:A5,"green",B1:B5)
Да поясним: Първият аргумент (A1:A5) е диапазона, в който правим търсенето, което указваме във втория аргумент ("green"). Третият аргумент е областта, от която правим сумирането, ако е изпълнен втория аргумент.
Функцията SUMIFS
За да сумирате клетки въз основа на множество критерии (например синьо и зелено), използвайте следната функция SUMIFS (първият аргумент е диапазонът до сумата). Въведете данните гледайки снимката отдолу в клетките от А1 до А5, от В1 до В5. от С1 до С5. Кликнете в клетка С7 и въведете функцията, която виждате:
=SUMIFS(C1:C5, A1:A5,"blue",B1:B5,"green")
Първият аргумент C1:C5 е областта, от която се дърпат данните за сумиране. Вторият и трети аргументи A1:A5,"blue" указват първото търсене, а  четвърти и пети аргумент B1:B5,"green" - второто търсене. Указваме с изписаната функция следното: Сумирай стойностите от клетки намиращи се в С колона, ако в колоната А от същие ред има стойност blue и в колоната В от същия ред пък има стойност green. В примера отдолу единствено стойностите от ред 4 отговарят на критериите указани в нашата функция.
Обща бележка: по подобен начин можете да използвате функцията AVERAGEIF и AVERAGEIFS за да осреднявате стойности в клетки въз основа на един или няколко критерия.